top of page

Verzorging

Je hebt een prachtige Noor aangeschaft, maar wat nu? Hoe zit het met het verzorgen van die mooie vacht, de nagels, etc?

Noren hebben een speciale vacht die bestaat uit 2 lagen: De ondervacht die erg wollig is en watervast en de bovenvacht, die glad, glanzend en waterafstotend is. Net als andere kattenrassen hebben ze een zomer- en een wintervacht. Van nature zijn Noren erg van het wassen, hun vacht heeft dan ook niet ontzettend veel verzorging van de mensen nodig. Het is echter wel aan te raden om ze eens in de week even te kammen, vooral tijdens de rui om dode haren te verwijderen. Dit voorkomt klitten en is voor de kat erg fijn! Je kunt hiervoor een borstel of een kam gebruiken, het ligt er maar net aan wat je kat zelf het fijnste vindt. Wij raden echter af de furminator te gebruiken. Een goede kattenkam of borstel doet het werk prima zonder beschadigingen of pijn.

      Over de nagels van je boskat hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Omdat ze zoveel van klimmen houden, zijn hun nagels zeer sterk en scherp, maar ze zorgen er zelf uitstekend voor! Dit doen ze door te krabben (vandaar dat het verstandig is om meerdere krabpalen in huis te hebben) of door ze zelf af te bijten. Het moment dat je je boskat over de vloer hoort klakken, is het echter wel aan te raden om een stukje van hun nagels af te knippen. Wees hierbij echter erg voorzichtig, als je het leven raakt doet het erg veel pijn voor de arme dieren! Vind je dit eng, laat het dan door de dierenarts of trimmer doen.

Iets wat erg belangrijk is bij de Noorse Boskat is hun gebit. Noren staan er om bekend dat ze gevoelig zijn voor gebitsproblemen. Houdt dit dan ook goed in de gaten! Als hun tandvlees rood is, meteen even naar de dierenarts. Als je door hebt dat ze moeite hebben met kauwen of veel aan het knagen of knarsetanden zijn, is het aan te raden toch even in hun bekje te kijken. Hier in huis controleren we eens in de maand/twee maanden hun tandjes. 

bottom of page